Werkgroep Burgerberaad

Uit de landelijke transitiegesprekken van de TransitieMotor is de Werkgroep Burgerberaad ontstaan. Deze vormt een brede coalitie van mensen en organisaties met als doel het verankeren van het burgerberaad in de wet, met als eerste mijlpaal dat de regering in 2021 opdracht geeft om een Burgerberaad Klimaat te organiseren.
Lees verder over wat het burgerberaad is en over het klimaat.

In februari 2021 werkt de Werkgroep Burgerberaad aan:

 1. Van het manifest afgeleide petitie plaatsen op de Goede Zaak ter ondertekening door iedereen;
  • Oproep om te ondertekenen verspreiden via mail en sociale media.
 2. Verdiepingssessies over
  1. opstarten (mandaat) en einde (borging van resultaten).
   woensdag 17 februari 20.00 met Jacobine Geel (was in 2006 onafhankelijk voorzitter van een burgerberaad over het kiesstelsel) en met Yves Dejaeghere van FIDE (Federation for Innovation in Democracy Europe). Hij weet veel over burgerberaden in bijvoorbeeld Frankrijk of Ierland.
  2. het proces en de organisatie daarvan (begeleiding, transparantie, enz.) op donderdag 25 februari 20.00 met Manon de Jongh (deed promotie-actie-onderzoek in 2006) en met Harm van Dijk (organiseerde al vele G1000’s op lokaal en regionaal niveau).

Wil je meewerken of meedoen aan deze en andere werkzaamheden voor de komst van een Burgerberaad Klimaat (en andere burgerberaden)?
Denk bijvoorbeeld aan het screenen van verkiezingsprogramma’s, of het benaderen van nader te bepalen groepen mensen. Doe vooral wat jou energie geeft.
Stuur dan een mail naar de werkgroep: bb (at) detransitiemotor.nl

Wat deed de Werkgroep Burgerberaad?

 1. 4-2-2021Kennissessie over het burgerberaad uitgevoerd. Een informatiepakket is te vinden op burgerberaadklimaat.nu.
 2. 1-2-2021 Lancering website burgerberaadklimaat.nu met Manifest Burgerberaad Klimaat en Milieu voor ondertekening door organisaties (in coalitie met BureauBurgeraad en Extinction Rebellion) en petitie voor ondertekening door personen.
 3. 22-1-2021 Inbreng geleverd op de internetconsultatie over het wetsvoorstel Burgerforum kiesstelsel, waarin het voorstel van het burgerforum uit 2006 alsnog wordt overgenomen door het kabinet.
 4. 27-12-2020 Inbreng geleverd aan de expertcommissie ‘burgerbetrokkenheid bij het klimaatbeleid’ onder leiding van Alex Brenninkmeijer, ingesteld door de minister van Economische Zaken en Klimaat en aan de klankbordgroep, ingesteld door het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.