Werkgroep Burgerberaad

Uit de landelijke transitiegesprekken van de TransitieMotor is de Werkgroep Burgerberaad ontstaan. Deze vormt een brede coalitie van mensen en organisaties met als doel het verankeren van het burgerberaad in de wet, met als eerste mijlpaal dat de regering in 2021 opdracht geeft om een Burgerberaad Klimaat te organiseren.
Lees verder over wat het burgerberaad is en over het klimaat.


Wil je meewerken of meedoen aan deze en andere werkzaamheden voor de komst van een Burgerberaad Klimaat (en andere burgerberaden)?
Er zijn groepen voor de volgende onderwerpen:

 1. Coalitie (met XR en BureauBurgerberaad), politieke lobby
 2. Klimaat en burgerberaad lokaal
 3. Burgerberaad lokaal breder dan klimaat
 4. Voorlichting en verdiepingssessies
 5. Kadergroep (vervolg op de verdiepingssessies)
 6. Kennisbank, expertisecentrum opzetten
 7. Kerngroep (coördineert elke vrijdag 12.00-13.00)
 8. Zelf oefenen met Burgerberaad.

  Wil je meer weten of meedoen?
  Stuur dan een e-mail naar de werkgroep: bb(at)detransitiemotor.nl

Wat deed de Werkgroep Burgerberaad?

 1. 19-4-2021 Brief aan de informateur met de tekst die in het regeerakkoord nodig is, opgesteld in de coalitie van de TransitieMotor, Bureau Burgerberaad en Extinction Rebellion. Lees de brief hier.
 2. 7-4-2021 Met Rapport Brenninkmeijer voorwaarts! Een verdiepingssessie met twee korte presentaties en deelgroepen. Ook wordt je bijgepraat over de Participatieve Waarden Evaluatie (PWE), die oa is gebruikt voor de klimaatraadpleging. Je kunt dit ook zien als een voorbereiding op het webinar van Ed Nijpels op 9 april 2021 met Alex Brenninkmeijer en Niek Mouter (van de PWE). Meer webinars van het Klimaatakkoord en van de Transitiemotor.
 3. 10-3-2021 Hoe verder met Werkgroep Burgerberaad? Gesprek met wie er was. Die mensen samen noemden we de ‘Kadergroep’. Je kunt je daarbij aansluiten. Er kwamen 8 groepen uit voort die elk met een eigen onderwerp bezig zijn. De contactpersonen en enkele anderen coördineren elke vrijdag om 12.00 in de ‘Kerngroep’.
 4. 25-2-2021 Verdiepingssessie over het proces en de organisatie daarvan (begeleiding, transparantie, enz.) met Manon de Jongh (deed promotie-actie-onderzoek in 2006 naar een een burgerberaad over het kiesstelsel) en met Harm van Dijk (organiseerde al vele G1000’s op lokaal en regionaal niveau). Kijk terug.
 5. 17-2-2021 Verdiepingssessie over ‘opstarten’ (mandaat) en ‘einde’ (borging van resultaten) met Jacobine Geel (was in 2006 onafhankelijk voorzitter) en met Yves Dejaeghere van FIDE (Federation for Innovation in Democracy Europe). Hij weet veel over burgerberaden in bijvoorbeeld Frankrijk of Ierland. Kijk terug.
 6. 4-2-2021Kennissessie over het burgerberaad uitgevoerd. Een informatiepakket is te vinden op burgerberaadklimaat.nu.
 7. 1-2-2021 Lancering website burgerberaadklimaat.nu met Petitie Burgerberaad Klimaat en Milieu voor ondertekening door personen en een manifest voor organisaties (in coalitie met BureauBurgerberaad en Extinction Rebellion).
 8. 22-1-2021 Inbreng geleverd op de internetconsultatie over het wetsvoorstel Burgerforum kiesstelsel, waarin het voorstel van het burgerforum uit 2006 alsnog wordt overgenomen door het kabinet.
 9. 27-12-2020 Inbreng geleverd aan de expertcommissie ‘burgerbetrokkenheid bij het klimaatbeleid’ onder leiding van Alex Brenninkmeijer, ingesteld door de minister van Economische Zaken en Klimaat en aan de klankbordgroep, ingesteld door het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.