Categorieën
Transitiegesprek

Toekomstperspectief

Vrijdag 27 november 15-17u

Tijdens dit transitiegesprek schetsen we enkele beelden van een duurzame Nederlandse samenleving in 2025. Maar er zijn er nog veel meer. Hoe kunnen we die met elkaar meer zichtbaar maken, zodat de toekomst gaat leven en de negatieve beelden overstemt?

Programma

 • Introductie de TransitieMotor
  Een open beweging van mensen en organisaties in Nederland, die een duurzame samenleving stimuleren en al voorleven, op allerlei vlakken
 • Sprekers introduceren hun toekomstperspectief op specifieke thema’s:
  • Nederland 100% duurzame energie in 2030
   (Urgenda, Marjan Minnesma)
  • Nederland ingericht op basis van watersystemen
   (WNF, Irma Melse)
  • Voedseltransitiescenario’s voor Nederland
   (HAS Hogeschool, Frederike Praasterink)
 • Gesprekken in groepen per thema: hoe gaan we dit beeld verwezenlijken? En hoe kunnen we met elkaar deze en andere toekomstbeelden meer zichtbaar maken?
 • Plenaire oogst en afsluiting

Aanmelden (niet meer mogelijk)

Stuur een mail aan wij (at) detransitiemotor.nl . We horen graag op welk(e) onderwerp(en) je actief bent. En als dat met een organisatie of initiatief is, welke dat is.

Je ontvangt dan van te voren een link voor Zoom.

Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Laat je gegevens achter.

Wil je meepraten op ons communicatieplatform Slack? Stuur ons een mail en we voegen je toe!

Waarom/waartoe toekomstperspectief?

We denken en praten over Nederland ‘na corona’ en wat er allemaal beter kan. Daarbij willen we juist positieve en realistische beelden van hoe die toekomst er uit kan zien, zodat we een lonkend perspectief hebben. Zodat we daar met z’n allen naartoe kunnen werken. Een ‘nieuw normaal’ dat voor zowel mens als natuur aantrekkelijker is dan ‘het oude abnormaal’.

Er zijn binnen de beweging de TransitieMotor al zoveel voorbeelden van hoe het anders kan en goed werkt op allerlei terreinen: landbouw, bouw, energievoorziening, gezondheid, onderwijs, basisbehoeften, democratie, technologie, etc. We zitten in transitiefase 2.0: nu gaat het er om die vernieuwende voorbeelden zichtbaar te maken, te herhalen en op te nemen in beleid (‘institutionaliseren’).

Een nieuwe economie vormt hier voor de basis. Zo werkt MVO Nederland al aan een ‘minister voor die Nieuwe Economie’ en binnen de TransitieMotor wordt toegewerkt naar een Nederlandse ‘hub’ van de internationale Wellbeing Economy Alliance.